De boze salesmanager en moeder zwaan als coach

Hij was eigenlijk alleen maar boos. Boos omdat hij de functie, noch de bonus kreeg die hem toekwam. En het ergste was dat het hem vaker overkwam. De wereld was onrechtvaardig, want ... hij had toch zijn best gedaan?

Waar begin je dan als coach? Je kan vragen stellen, luisteren, vechten, schreeuwen en duizend anderen dingen doen. Bij deze man had het niet veel zin om vragen te stellen. Het antwoord had een boos karakter. En schreeuwen of vechten in een driedelig pak valt ook niet lekker bij een eerste sessie. Ik wist niet wat ik moest doen. En toen kwam moeder zwaan en die was ook boos, want er was een vreemde in mijn nabijheid. Samen met wat sneetjes bruine tarweknip naar buiten. Moeder zwaan was furieus, hoe rustig ik ook bleef. De bankjongen bleef op veilige afstand. Toen het brood op was en ze nog wat ondankbaar met haar vleugels op het water klapte, ging ze weer verder.

We stonden haar na te staren en ik vroeg hem wat de reden is dat moeder zwaan zo boos was. Goed analyserend antwoordde hij: “Ze is bang.” Primaire reageerde ik: “Is het herkenbaar?” Hij keek me ontzet aan, de coaching kon beginnen.